Čovjek, um, duša i Bog u igri nuždnostiU logici nam je poznat problem „brijač“. Puno puta nam je pomogao, ali ni sada bez njega neće ići. Dakle, brijač brije skup ljudi koji ne briju sebe, pa nastaje problem: brije li on i sebe? U tom skupu su svi koji ne briju sebe, pa onda ni brijač ne bi smio brijati sebe. Dakle, on ne pripada tom skupu i može brijati sebe. Ali, ako se on brije, onda ne bi smio brijati sebe, pa su izjave „on brije sebe“ i „on ne brije sebe“ slom Aristotelove logike. Jer tamo je sve pravilno ili nepravilno, a tu toga nema. Isti problem je i u Russellovom paradoksu: element skupa svih svih skupova nije element sebe samoga. Jer, ako je, onda nije, a ako nije, onda je. Dakle, Aristotelova logika opet protuslovi sama sebi, pa se utemeljeno moramo upitati: zašto je tako? Izlaz iz toga postoji i glasi: na dnu logike je zahtjev koji prkosi logici. Jer pojam „logika“ trne u odsutnosti teze u Aristotelovi logici: ako nema egzistencije za predstavu „negacija logike“, onda nema ni još jedne negacije do pojma „logika“. Tako smo došli do granice nama predstavljive logike u području svega što stvara čovjekovu narav. Jedini izlaz je sada u tezi o nuždnosti fenomena „nadnarav“:

- ništa nije niti pravilno, niti nepravilno, nego ultima ratio samo jednovrjednostno nuždno -

i ta nadnarav pripada samo nuždnoj logici Boga. Dakle, nešto nadnaravno je imperativ logike u našoj naravi po zahtjevu nuždnosti

- djeljenja nema!

Ali nadnaravno je i imperativ duše po istom zahtjevu nuždnosti. Jer samo djeljenje je prirodni fenomen za razumjevanje zla medju ljudima! I dostatno za tezu

- ideal „sloboda“ je glavni problem nuždne egzistencije u kontingenci!

Jedine sile koje reguliraju normalnost čovjećnosti su zato moral i savjest u našoj svijesti kao operatori nadnaravi u nuždnoj kontroli naše naravi (=bez znanja o sebi samoj). Otud najvjerojatnije slijedi i Einsteinova teza:

- prava vrijednost čovjeka je u tomu koliko i u kojem smislu se oslobodio svoga „ja“!

Pa jasno! Bez toga je čovjek nesreća i žalost Božja! Dakle: projekt nuždnosti iz nadnarave bi morao iz etičkih razloga biti prihvatljiv i jasan projektu narave u kontingenci

- svako „ja“ mora biti prošireno našim „mi“-

jer svako „ja“ je bez toga ugroženo, pa bi lako moglo biti i žrtva totalitarizma. Zato bi etički zahtjev teze „mi“ morao biti pod kontrolom teološkoga zahtjeva „djeljenja nema“, a on implicira nastanak ideala „čovjek“ u vječnom savezu sa Bogom. Tako stojimo pred tezom

- teologija u čovjekovoj naravi (=dakle, u kontingenci) nije niti pravilna, niti nepravilna, nego samo jednovrjednostno nuždna po nadnaravi Boga.

To po kršćanstvu izgleda sada sve ovako:

- katolicizam i pravoslavlje nisu po naravi niti pravilne, niti nepravilne teologije, samo bi njihov ideal ili nedostižni cilj morao biti kategorično i jednovrjednostno nuždna teologija po nadnaravi Boga.

Za problem: je li to uopće moguće? Odgovor je nakon svega: zbog onog nedostižno nikada i nikako! Jer morali bi se uplitati u problem transcendencije bez kompetencije obije strane u sukobu. A lako je ipak prepoznati:

- katolicizam je aktivna teologija uma u kojoj narav čovjeka mora nastupati radikalno protiv teze „razgovor o nadnaravi Boga je u naravi čovjeka moguć“ -

a

- pravoslavlje je pasivna teologija duše u kojoj narav čovjeka nastupa sa pravilnom tezom „razgovor o nadnaravi Boga nije moguć“, ili kraće rečeno „o dogmi se ne raspravlja“.

Dakle, tu nastaje „problem svih problema“, a ultima ratio uopće ga nema

- jer argument pravoslavlja nosi sve izvorno bez dvojbe pravilno u poruci duše, a argument katolicizma nosi samo moć negacije u logici za potvrdu dokaza o nadnaravi Boga.

Ta teza je ostvarena u teologiji duše, bez utjecaja na teologiju uma. Bit svega je tako u činjenici:

- samo teologija uma ima i moč negacije u logici za potvrdu nadnaravi Boga.

S tim argumentom je katolicizam u pravu. Ali ne smije zaboraviti da ga je u onom vremenu, kada se sve rušilo, baš pravoslavlje poučilo da razgovora sa Bogom nema. Pa da onda do razkola nije došlo, nakon intervence negacije u katoličkoj tezi, dobili bi danas svi sve. U tom slučaju ekumenizam nam danas sigurno ne bi ni trebao. Tisuću ljeta u povjesti neprijateljstva govori ipak sve o pameti čovjeka. Jer u srcu problema je samo jedan moral Boga u sukobu sa dvije etike u katolicizmu i pravoslavlju. Dakle: uspjeh razgovora onda, imao bi za rezultat danas

- nema pobjedničke strane, a nema ni poražene strane.

Dakle do raskola je došlo iz naravi čovjeka, ne iz brige za nadnarav Boga. U ono vrijeme je čovjek teško povrijedio Boga. Jer nije vidio da su teološki razlozi iznad politike. A ti teološki razlozi vode u transcendencu obije teologije. Dakle: niti jedna strana ne može biti u pravu! Ali one su obje u pravu ako poštuju Riječ Božju.

Tako nam kaže moral bezvremenosti:

- moć uvjerenja u čovjeku mora se pokoriti pred logikom naravi u čovjeku zbog sigurnosti njene nedostižne veze sa nuždnom logikom u nadnaravi Boga.

Je li to slučajno tako? Ne! Pa mi smo odavno upozoreni:

- Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris (=Sjeti se čovjeće da dolaziš iz praha i da se u prah vraćaš) -

za znanje

- bijega iz života nema -

jer fiziološki život, ovisan o funkciji mozga, a ontološki život (=simbolično prah), ovisan o funkciji uma i razuma, pulziraju u ritmu našega svemira! Bez početka i kraja. Tako je malo po generalizaciji Einsteinove kozmologije zaključio Georges Lemaitre:

- Friedrich Nietsche je u svojoj tezi „vječni povratak“ imao pravo!

Dakle, ne dolazimo iz ničega i ne vraćamo se u ništa. Ali ne baš svi! Jer zakon nuždnosti bi bio besmislen bez zakona pravde. I tu je smisao života:

- moramo vjerovati u postojanje pravde iza zastora spoznaje u našoj naravi.

Jer upozoreni smo: prije će kamila proći kroz igleno uho, nego bogataš u raj. A Franc Kafka nas u svom „Procesu“ vodi do „razumijevanja“ pravde kao nečega u jednoj sobi na sudu (=tamo se pravda čuva). Ali pred vratima stoji stražar i ne dozvoljava čovjeku spoznati što je to pravda. I cijeloga života čovjek preklinje stražara da mu to dozvoli … bez uspjeha. Ipak, pred samu smrt, stražar ga pusti, ali samo da vidi: tamo ničega nema. I to je drama napetosti u biću naravi čovjeka bez drame napetosti u biću nadnaravi Boga. Jer sve nam je o poštenju te nadnaravi Boga već rečeno, a čovjek je iz svoje naravi sve postavio kao upitno. I to bi bilo smiješno, da nije žalostno. Pa je onda posvem logično:

- bez čovjekove spoznaje Boga postaje boj za bogatstvo u kontigenci tragično moguć.

Dakle, za grijeh čovjeka u životu, odgovornost mora preuzeti sila uvjerenja bez utemeljenja logike:

- sve mimo toga je opet politika, ne znanost i ne teologija.

A raskol u islamu je puno teži, jer objašnjava kako otrov podjela djeluje:

- stajalište sunita (=svjetlo islama) temelji na teologiji, a šiita (=tama islama) na politici.

Taj problem nadilazi čovjekov um. Jer tu se radi o primjedbi čovjeka Allahu. Težega grijeha od toga nema. Ali opet se sve čini po naravi čovjeka posve logično:

- čovjek je rodjen (=po napuštanju ontološkog života i dolaska u fiziološki život) kao grešnik, a bijeg iz grijeha ili ne, potom je drama njegova života.

Jer čovjek na tom putu mora lučiti subjektivno od objektivnoga. Pa je blagoslovljen onaj komu svijest i savijest pomažu. Jer taj je shvatio što mu je bit izazova u otrovu slobode (=„sve je dozvoljeno“ je opći uvod u anarhiju spoznaje). To je tragično! Jer prkosi očiglednoj činjenici u iskustvu mistika: u zapletenom procesu života je vrlo malo toga dozvoljeno! Zato je svaki mistik nama nepoznati most izmedju naravnog i nadnaravnog. Takav čovjek ne zna o svemu tomu ništa. Ali, njemu su zato poznate posljedice njegovih koraka u životu. U svojim mislima on je daleko od svake realnosti. Jer to je uvjet njegove intuitivne spoznaje da može u sebi imati moč oponiranja predstavi o toj realnosti. Ali ne može razumjeti tajnu nagona u sebi samom: što je to u njemu da sve radi protiv sebe? I baš tu bi mogao biti ključ odgonetke:

- mistik je u sebi samome polje sukoba izmedju naravi u čovjeku i nadnaravi u Bogu!

On po sebi ne bi mogao biti ono jest! Zato je cijena života u njemu zagonetka Boga za pouk čovjeku. A njegov najvažniji savjet čovjeku je sigurno drama života: samo mrvica iskrenog pokajanja je dostatna ubojici za oprost pred Bogom. I tako je sigurno, jer mistik nosi u sebi i odnos izmedju čovjeka i Boga! On unatoč svemu živi posve mirno čekajući samo na smrt. Jer intuitivno zna: tek tada će sve znati! Bogatašu se sve to ne isplati … on je uspješan kratkoročno, a mistik živi bez izračuna i siguran u vječno! Tako slijedi još samo retoričko pitanje: tko tu ima pravo?

Sve sam napisao kako mislim i osjećam. Ali „mislim“ i „osjećam“ nisu jedno te isto. Pa ipak bi jednakost izmedju „mislim kako osjećam“ i „osjećam kako mislim“ morala biti ideal kršćanstva. Jer u toj formuli bi bio most za jedinstvo svih kršćana.Hauptseite


Valid XHTML 1.0 Transitional